perjantai 11. kesäkuuta 2021

Geenitestien tuloksia

 Nyt kun Alpoa lukuunottamatta kaikki parsonit (tai niiden vanhemmat) ovat geenitestattu, on aika siirtyä tsekkaamaan saksanterrien perimää. Rodun parissahan geenitestaus on täällä Suomessa kovin vähätelty ja jopa halveksittu asia. Olen kuullut paljonkin kommentteja, että tutkin koirat sairaaksi. 

Kuitenkin rodun emämaassa Saksassa paikallinen rotujärjestö suosittaa kaikilta jalostuskoirilta kahden sairauden testausta; primääri linssiluksaatio (PLL) sekä myopatia (EIMM). Saksassa ollaan käsittääkseni jo siinä pisteessä, että kantajien käyttöä tulisi välttää ja vain terve / terve-yhdistelmiä saisi tehdä.

Meillä Suomessa ei, kun valitettavasti valtaosa kuvittelee perinteisen ECVO-silmätarkastuksen kertovan koirasta tarpeellisen. Se kyllä paljastaa mm. linssiluksaation (oli se sitten perinnöllinen tai traumaattinen), retinopatian, distichiaksen sekä kaihin. Suosittelen lämpimästi jokaiselle koiralle kahta silmätutkimusta elämänsä aikana: n. 1-2 vuotiaana sekä seniori-ikäisenä (7v->). Linssiluksaatio on erittäin kivulias sairaus koiralle, ja johtaa väistämättä sokeutumiseen sekä silmän poistamiseen. Miksen siis yrittäisi välttää tätä yksinkertaisella poskisolunäytteellä? Mikäli koiran molemmat vanhemmat ovat testattu linssiluksaatio-terveiksi, myös jälkeläiset ovat automaattisesti terveitä (pl traumaattinen linssiluksaatio). Vaikka käytettäisiin vain perimältään terveitä koiria, luin jostain aikanaan että geenitesti olisi hyvä ottaa noin kolmen sukupolven välein. 

Myopatia puolestaan on viralliselta nimeltään exercise-induced metabolic myopathy eli EIMM. Se periytyy kuten linssiluksaatio, eli terve + terve parituksella syntyy vain terveitä pentuja, terve + kantaja-parituksella sekä/tai terveitä kantajia. EIMM on vain saksanmetsästysterriereillä esiintyvä sairaus (mutaatio ACADVLD-geenissä), joka aiheuttaa lihasheikkoutta ja kipua rasituksen aikana tai välittömästi sen jälkeen (30min - 1,5h). Kohtauksen aikana koiran virtsan väri muuttuu rusehtavaksi ja plasman kreatiniini on koholla. Koiralla ei ole neurologisia tai sydänoireita.

Yksinkertaistettuna periytyminen myopatian ja linssiluksaation geenivirheen osalta: 
terve (N/N) + terve (N/N) = terve (N/N)
terve (N/N + kantaja (N/n) = terve (N/N) tai kantaja (N/n)
terve (N/N) + sairas (n/n) = kantaja (N/n)
kantaja (N/n) + kantaja (N/n) = terve (N/N), kantaja (N/n) tai sairas (n/n) 
kantaja (N/n) + sairas (n/n) = kantaja (N/n) tai sairas (n/n)
sairas (n/n) + sairas (n/n) = sairas (n/n)

Lisäksi testaan omilta koirilta myös värien puolelta B lokuksen, eli sen joka määrittää minkä värinen kirsu koiralla on. Saksanterreillähän on hyväksytty ruskea-tan sekä musta-tan. Ruskea-tan on aina b/b-ruskea, musta-tan voi puolestaan olla joko B/B tai B/b (ruskean kantaja). Jälkimmäisessä tapauksessa kaksi musta-tan koiraa voi tuottaa myös ruskea-tan pentuja jos molemmat vanhemmat kantavat ruskeaa geeniä (eli ovat B/b). Ruskea-tan + musta-tan yhdistelmästä puolestaan voi tulla joko musta-tan tai ruskea-tan pentuja, riippuen vanhempien geeneistä. 

Yksinkertaistettuna: (musta = mustalla kirsulla, ruskea = ruskealla kirsulla)
B/B (musta) + B/B (musta) = B/B (musta)
B/B (musta) + B/b (musta, kantaa ruskeaa) = B/B (musta) tai B/b (musta, kantaa ruskeaa)
B/B (musta) + b/b (ruskea) = B/b (musta, kantaa ruskeaa)
B/b (musta, kantaa ruskeaa) + B/b (musta, kantaa ruskeaa) = B/b (musta, kantaa ruskeaa) tai b/b (ruskea)
B/b (musta, kantaa ruskeaa) + b/b (ruskea) = B/b (musta, kantaa ruskeaa) tai b/b (ruskea)
b/b (ruskea) + b/b (ruskea) = b/b (ruskea)

Tämän lisäksi voidaan sotkea mukaan myös mustan diluutio (lokus D). :D Eli mikäli koira sattumalta olisi diluutiogeenin kantaja (parsoneilla kutsutaan harmaaksi, monessa muussa rodussa siniseksi), se voi "parhaassa tapauksessa" jättää nk. liiloja pentuja. Olen nähnyt muutamia kuvia ulkomailta, joissa ruskeaksi merkityt pennut voisivat hyvin olla liiloja (geneettisesti b/b d/d). Mikäli vanhempi kantaa väriä, se ei näy itse ulkoasussa mutta voi jättää toisen kantajan kanssa diluutiopentuja. Näin on parsoneissakin syntynyt diluutiomustia sekä tricoloreja. 

T'ämän alkuhöpötyksen jälkeen voidaan sitten kehuskella omien koirien tuloksilla. ;) Aijalla on isä testattu PLL:n saralta terveeksi, Morkkiksella puolestaan isä on testattu sekä myopatian että linssiluksaation puolelta terveeksi. Koska ajatuksena on tehdä pariskunnalla pentuja ensi vuonna, piti molemmat testata kantajuuden varalta. Morkkiksellahan on MyDogDNA-passi, mutta otin myopatian erikseen Laboklinilta, koska en saanut useista tiedusteluista huolimatta MDD:lta vastausta myopatian osalta.. :( Buffy puolestaan on geneettisesti terve, koska sen molemmat vanhemmat on geenitestattu terveeksi Serbiassa.

Cezar vom Rexon Forst (Berro vom Rexon Forst - Alta)
PLL: terve / clear 
B lokus: B/B (ei kanna ruskeaa)
EIMM: terve / clear 

Tira z Jedlové (Lord Plesowka - Kroma ot Belashtitza)
PLL: terve / clear
B lokus: B/B (ei kanna ruskeaa)
EIMM: terve / clear

Der Jagd Tier Buffy (Der Jagd Tier Michael Schumacher - Der Jagd Tier Elza)
PLL: terve / clear (vanhempien tuloksilla)
EIMM: terve / clear (vanhempien tuloksilla)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti