maanantai 23. syyskuuta 2024

Metsästyskausi käynnissä, viimeiset näyttelytulokset, Moralle ja Alpolle geentitestin tulokset

 Oho, luulin päivittäneeni tänne elokuussa metsästyskauden aloituksesta. No, päivitetään sitten kaikkea sekaisin taas ennen uutta seikkailua.

Aloitetaan kuitenkin koirien geenitesteistä. 

Mora (Murhakorven Halla) on B/B ruskea, eli se ei kanna ruskeaa väriä. Linssiluksaation suhteen se on terve (PLL: clear) ja DM kantaja. Muutenkin tulokset näyttivät ihan normaalilta, monimuotoisuus oli 36% (kaikilla rotukoirilla vaihtelee keskimäärin 26% - 40% välillä). Morkkis-isä on 33%, joten pikkuhiljaa kohti monimuotoisempaa rotua. ;) 

Alpo (Rhosgobel Magnum Opus) sai myös tuloksensa, pitkän odotuksen jälkeen. Alpon monimuotoisuus on 43% (parsoneilla 38-44%). Se ei kanna mitään testattavia sairauksia (PLL, LOA, SCA, HUU, DM, JBD). Oli myös mielenkiintoista, että sillä ei ole mustan värin geeniä, vaikka emänsä onkin musta-valkoinen. Sitä vastoin fawn-geeni löytyy. Ruskean puolesta se on B/B-ruskea, eli ei kanna ns. ruskean nenän geeniä. 


Mora on ehtinyt pyörähtämään myös näyttelyissä. Se sai kaksi muuta sertiään Leni Finneltä Kouvolan ryhmänäyttelystä ja Margret Sieber-Mölleriltä Porvoosta. Nyt Moralle on suunnitteilla LUME-kokeet, jotta saadaan muotovalion arvokin vahvistettua. Se kävi suorittamassa uusitun LUT-kokeen heinäkuun lopulla hyväksytysti, mutta tämä tulos ei ilmeisesti riitä tällä hetkellä käyttötulokseksi. 

Myös Isla kävi kääntymässä kahdessa näyttelyssä Ruotsin jälkeen. Erkkarista tuli kerrassaan loistava H! :D Tuomari oli kasvattajatuomari, mutta ilmeisesti sileät koirat eivät todellakaan ole hänen mieleensä. Noh, se olkoot tuomarin mielipide, jatkossa tiedän jättää koirat viemättä hänelle. Turun elonäyttelystä saimme irkkutuomarilta PN3-sijan sekä varasertin. Yritetään seuraavaksi sertejä keväällä lähialueilta, tältä vuodelta ripustettiin hihnat jo naulaan. 

Metsästyskausi alkoi elokuun alussa neljän päivän vierasjahdilla. Mäyrät olivat nopeita, ja jättivät koirat kaivelemaan. Kolme mäyrää kuitenkin saimme, töissä oli äiti-tytär duo Mytty ja Täplä, sekä meidän Aija. Tämä oli myös Täplän eka mäyrä. :)

Menneenä viikonloppuna pyörimme taas osittain vierasjahdissa, osittain omilla alueilla. Siiri pääsi meille viikonlopuksi työharjoitteluun ja sille saatiinkin ensimmäinen mäyrä! Erittäin hienosti haki kokemattomaksi koiraksi isossa talossa, jossa oli myös maakäytäviä. Toivotaan, että siitä kasvaa kokemuksien myötä viisas työskentelijä. Siirin lisäksi mäyrän sai Aija sekä uransa kävi päättämässä lopullisesti Kerttu-mama.

Pentuesuunnitelmat ovat edelleen sakujen osalta siihen pisteeseen, että urokset ovat alustavasti valittu. Nyt odotamme koirien silmätarkastuksien tuloksia, ja sitten julkistetaan suunnitelmat. :) Parsoneissa ei pentusuunnitelmia ole vuodelle 2025. Siiri saa nyt kasvaa ja metsästää ja katsotaan sitten keväällä 2026 olisiko mahdollista jättää kotiin lapsikoiranen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti